fbpx
Hverdagsaktiviteter

En enkel men lærerik hverdagsaktivitet

Av: Bente Ruud Sollie
Foto: Illustrasjonsbilder fra barnehagen

Barn elsker å teste ut, prøve og plukke på ting. Denne gangen er det et endebord på rekkverket til Siritunet de har funnet ut at det går an å plukke på. Bordet er råtten og trengs å skiftes ut.

Jeg står og titter på det og det kommer noen barn bort og lurer på hva jeg ser på. Jo, svarer jeg. Jeg lurer på hva vi kan gjøre her, for sånn kan det jo ikke være.

Det kommer mange gode forslag og vi går for å skifte det ut. Men hva trenger vi da, og hvordan gjør vi det? Vi kommer til at vi først må sjekke i materialhaugen vår om vi har et sånt bord der. Vi leter og finner det vi trenger, men den er jo altfor lang? Hva gjør vi da? Jo, vi må finne noe å måle med. En tommestokk kanskje. Hva er en tommestokk og hvorfor heter det tommestokk? Vi måler den gamle og må finne en sag sånn at den får riktig størrelse. Så er vi klare.

Men hva med resten av den som er der, hvordan får vi av den. Vi trenger skrutrekker sier en, nestemann mener at vi trenger en drill. Vi finner drillen og vi finner esken med bits. Bits, var et rart ord, hva er det egentlig. Det er mange bits i esken, hvilken skal vi ta? Bitsen har faktisk mange ulike mønstre. Både skruen og bitsen blir studert nøye, til vi finner den vi vil prøve, Den går bare rundt uten å skru ut skruen. Er den for stor eller for liten? Vi prøver igjen og finner en ny. Den virket. En av barna får lov til å bruke drillen. Oi, den går fort, men vi får da ut skruene. Når den er av ser vi at det er noen små stifter der vi må ta ut. Hvordan gjør vi det?

Kan vi sage av spiker spør en av barna. Ja, sier jeg, men da må vi bruke noe som heter baufil. Vi henter og den blir inngående studert. Den var liten sier en av barna. Ja, også har den mindre «pigger» sier en annen. Går det virkelig an å sage i spiker, spør en annen. Vi prøver, sier jeg. Ja, det går, men spikeren blir kjempevarm jo. Det blir den ikke når vi sager planker.

Deretter fant vi nye skruer og fikk det nye endebordet på plass. Vi hjalp til med å holde, og barna og jeg delte på å bruke drillen. Alle var ikke med hele tiden, men de gikk litt ut og inn av situasjonen og det var mange som kom til og lurte på hva vi gjorde og tok del i samtalen. Det tok sin tid, men hva gjør vel det!

Vi hadde en fin stund med samarbeid, mestring, samtale, læring av nye ord, grunnleggende begreper og forhåpentligvis noen magiske øyeblikk.

#hverdagsmagi